16 december 2024
Heb je een vraag? Bel ons: +31 70 361 70 09
Heb je een vraag? Bel ons: +31 70 361 70 09
Dat AI hot is mag geen nieuws heten, maar in de praktijk komt het vaak neer op “Artikel schrijven? Joh, gewoon even ChatGPT vragen”.
Maar de exponentiële ontwikkeling van AI is veel meer dan ChatGPT en de implicaties zijn nu al evident. Om te beginnen gaat een groot deel van de huidige geopolitieke- en economische ontwikkelingen om het wereldwijde leiderschap om AI en technologie. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de exportbeperkingen die Neerlands trots- ASML –kreeg opgelegd, in het kader van de handelsoorlog tussen China en de VS. In het verlengde daarvan moet ook een van de belangrijke drivers achter de Europese industriepolitiek gezien worden, namelijk het toenemende belang van strategische autonomie.
“[…] The EU relies on industry to lead the transitions towards climate neutrality and digital leadership. […] Strategic autonomy is about reducing the EU’s dependence on others, for example for critical materials and technologies, food, infrastructure and security.”
Hoewel deze ontwikkelingen zeer concreet zijn en bovendien het huidige en toekomstige speelveld van het bedrijfsleven gaan bepalen, voelt het voor velen vaak toch als de bekende ver van m’n bed show. Een meer dagelijkse realiteit is dat in no time AI gegeneerde foto’s op je mobiel belanden en je zo maar in de veronderstelling kan komen dat Swifties massaal fan zijn geworden van Donald Trump.
Voor Legal Leaders – zoals advocaten en in-house counsels- is AI ook vrijwel niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk. In dat kader zijn recent twee interessante publicaties verschenen. In het rapport van de International Bar Association (IBA), “The Future is Now: Artificial Intelligence and the Legal Profession” wordt onder meer benadrukt dat AI al aanzienlijke veranderingen teweegbrengt in de manier waarop juridische diensten worden geleverd. AI-technologieën, zoals geavanceerde zoekmachines, contractanalyse-tools en voorspellende systemen, maken juridische procedures sneller, efficiënter en vaak kosten effectiever. Deze (terechte) bevinding wordt vervolgens heel concreet gemaakt in het artikel van onder andere Sean West “Gen AI Makes Legal Action Cheap – and Companies Need to Prepare” (oktober 2024, Harvard Business Review), waarin helder wordt beschreven hoe juridische acties – van oudsher tijdrovend, duur en afleidend – door Gen AI eenvoudiger en goedkoper wordt gemaakt voor cliënten, werknemers, concurrenten en toezichthouders om juridische stappen te ondernemen. In het artikel worden toekomstige juridische procedures vergeleken met legal fishing expeditions akin to internet “phishing” attacks: less personal, mass-produced actions initiated by many actors…en dat in een geopolitiek turbulente omgeving waarin juridische risico’s zich al snel opstapelen.
Deze bijdrage van pak ‘m beet 500 woorden doet totaal geen recht aan de existentiële gevolgen die AI heeft op de juridische praktijk. De IBA constateerde eerder al in de Legal Agenda 2023/2028 dat AI zeer omvangrijk, complex, veelzijdig en lastig te voorspellen is. Maar in de praktijk wordt AI nog te vaak als een “makkelijk hulpje” gezien, maar daarmee onderschatten we de strategische gevolgen, kansen en bedreigingen.
En nu ik het er toch over heb, heb je je al aangemeld voor het webinar “Law Firm’s ESG Decisions in a Fast Changing Geopolitical Environment”?
Namens het team van DRB,
Robert van Beemen