09 oktober 2024

De juridische sector lijkt hybride werken te omarmen: flexibiliteit als norm

De juridische sector lijkt hybride werken te omarmen: flexibiliteit als norm

Uit een recente peiling van DRB onder juridische professionals blijkt dat flexibiliteit met betrekking tot thuiswerken de duidelijke voorkeur geniet. Slechts 12% van de respondenten gaf aan het meest productief te zijn als ze elke dag op kantoor werken, terwijl een meerderheid van 49% het optimaal vindt om twee tot drie dagen per week thuis te werken. Daarnaast gaf 33% de voorkeur aan één dag thuiswerken, en slechts 5% ziet elke dag thuiswerken als ideaal.

 

Hybride werken als nieuwe norm

De resultaten tonen een duidelijke voorkeur voor hybride werken, waarbij juridische professionals de voordelen van flexibiliteit en autonomie waarderen. Dit komt overeen met bredere trends in andere sectoren, waar werknemers steeds vaker kiezen voor een balans tussen kantoor- en thuiswerk. Het stelt hen in staat om hun productiviteit te optimaliseren.

Thuiswerken biedt voordelen op het gebied van welzijn, waaronder minder stress en meer tevredenheid, zolang aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Werknemers die hun werktijden beter kunnen beheren en niet constant bereikbaar hoeven te zijn, blijken gelukkiger en productiever te zijn​.

Terug naar kantoor: verschillende benaderingen

Ondanks de voordelen van thuiswerken, kiezen sommige bedrijven voor een striktere aanpak. Zo wil Andy Jassy, de CEO van Amazon, dat zijn werknemers vanaf januari 2025 weer volledig op kantoor werken om samenwerking en innovatie te bevorderen​.

Ook in de juridische sector blijft fysieke aanwezigheid belangrijk onder andere vanwege de voordelen van persoonlijke begeleiding, netwerken en samenwerking.

De uitdaging voor werkgevers

Voor werkgevers in de juridische sector blijft het vinden van de juiste balans tussen thuiswerken en op kantoor werken een uitdaging. Aan de ene kant is er de wens om werknemers vaker op kantoor te zien om de onderlinge samenwerking te bevorderen, maar aan de andere kant is het cruciaal om te voldoen aan de vraag naar flexibiliteit.

Conclusie

De uitkomsten van onze opiniepeiling benadrukken dat juridische professionals de voorkeur geven aan een hybride werkmodel. Hoewel sommige bedrijven pleiten voor een volledige terugkeer naar kantoor, draait de toekomst waarschijnlijk om flexibiliteit. Voor werkgevers blijft het een uitdaging om deze balans te managen zonder afbreuk te doen aan samenwerking en kwaliteit. Hybride werken lijkt de toekomst, maar een goed doordacht beleid is essentieel om zowel werknemers als bedrijven tevreden te houden.

Bronnen: Quotenet, Scientias, Metronieuws, Law.com, Us.jll

 

Meer nieuws

15 oktober 2024

Beyond the hype: AI’s real impact on legal leadership
Lees meer over

20 september 2024

Werken bij Spigt Dutch Caribbean: Wat kun je verwachten als je naar Curaçao verhuist?
Lees meer over

03 september 2024

Wat zijn jullie plannen met nog 4 maanden in 2024 op de kalender?
Lees meer over